Startsida
Reiki
Coaching
Kundalini Yoga
     Om Yoga
     Hur gör man?
Medicinsk yoga
Yoga mot migrän
Sommaryoga
Yogaterapi
Yogisk massage
Schema o Priser

MedVind
Referenser
Hitta hit
Kontakt
Camilla Alsved
0705-105068
medvindyoga@gmail.com


Hur utövar man Kundaliniyoga?

En Kundaliniyogaklass är vanligtvis 60-90 minuter lång. Strukturen i ett pass består av ett antal återkommande moment:
- Intoning med hjälp av ett mantra
- Några uppvärmningsövningar
- Själva passet, normalt mellan 5-20 övningar
- En stunds djupavslappning liggande på rygg
- En meditation
- Sedan avslutas passet med en uttoning


Tänk på att ...
- inte äta för nära inpå ett yogapass.
- göra övningarna mjukt och kontrollerat, efter bästa förmåga - men inte mer än så. Yoga ska aldrig göra ont.
- lyssna till din kropp. Om en övning gör fysiskt ont, gör den lite långsammare eller kortare - eller om det ändå gör ont - gör den inte alls. Lyssna och känn. Detta är en mycket viktig del av träningen.
- som kvinna - ta det extra lugnt vid menstruation. Vissa övningar t.ex eldandning och rotlås hoppar du helt över. Om du är gravid finns det speciella instruktioner.
- om du har någon sjukdom eller äter receptbelagda mediciner bör du tala med både din läkare och din yogalärare innan du börjar träna yoga.

Djupandning
En långsam andning genom näsan där du fyller lungorna maximalt med luft ända från botten och upp till nyckelbenen och sedan i lugn takt andas ut så att bröstkorg och mage sjuker ner. Invänta sedan kroppens signal att det är dags för nästa andetag

Eldandning
En kraftfull yogisk andning som sätter fart på cirkulationen och ökar energinivån i kroppen. Du andas snabbt in och ut genom näsan, 1-3 ggr/sekund utan paus mellan in- och utandning . Pumpa lätt med musklerna i navelområdet och känn hur diafragman rör sig medan bröstkorgen, ansiktet och resten av kroppen är helt avspända.
Det är lätt att bli yr av denna andning men så länge magen följer med i andetaget på rätt sått så är det inte hyperventilation. Ingen eldandning vid mens.

Rotlås
Yogaövningarna avslutas ofta med rotlåset eftersom det hjälper energin att pressas upp längs ryggraden. Dra samman musklerna i bäckenbotten. Börja kring anus och fortsätt med musklerna i underlivet och de nedre magmusklerna.

Nacklåset
För att energi ska kunna strömma så fritt som möjligt mellan ryggraden och huvudet håller vi ryggen och nacken i en så rak linje som möjligt. Sträck nacken i rakt linje med ryggraden genom att föra huvudet och hakan bakåt utan att tippa framåt eller bakåt.

Fokus i 3:e ögat
3:e ögat är en tänkt punkt mellan ögonbrynen mitt i pannan. Under passet blundar du och vänder du din uppmärksamhet uppåt, in i pannan. Sträva efter att hålla kvar den där så långa stunder som möjligt. Enligt den yogiska traditionen är denna punkt sätet för vår intuition.